tadım

 

Kahvenin Yolculuğu - Kahve Tadımı

Kahvenin fincanlarınızla buluştuğu uzun yolculuğun son durağı olan tadım, aslında göründüğü kadar basit ve sıradan bir konu değildir. Tat almak ve kahvenin aromasını, tadını, kokusunu ve görsel estetiğini anlamak oldukça önemlidir. Belirli yöntemlere dikkat ederek kahve tadımlarınıza notlar verebilir, böylelikle kahve içimlerinizi daha keyifli bir hale getirebilirsiniz. Tadın tanımlanması oldukça detaylı ve karmaşık bir süreçtir. Tatma ve tanımlama olarak bilinen bu işlem cupping yöntemiyle uygulanmaktadır. Kahve tabiatı gereği yalın olarak tüketildiğinde sert bir içime sahiptir. Yanında süt, şurup ve çeşitli aromalar ekleyerek tatlandırabildiğimiz bu lezzet, günümüzde milyonların gözdesi olmuş durumdadır. Peki kahve tadımındaki önemli faktörler nelerdir? Gelin bunlara göz atalım.

Kahve Tadımı Nasıl Yapılır? 

Kahve tadım uzmanları öncelikle iki farklı kategoride tadım sürecine başlarlar. Burun ve ağız olarak ikiye ayrılan tadım noktalarıyla aslında birbirinden bağımsız iki deneyim söz konusudur. Kahvenin dış görünüşü, berraklığı, renginin koyuluğu ve yoğunluğu gözlemlenir. Öncelikle kahve ve kahve çekirdekleri koklanarak aromanın tanımı kahve uzmanlarınca yapılır. Burun bu noktada oldukça önemli bir faktördür çünkü kahvenin olmazsa olmazlarından olan aroma, bu sayede net bir şekilde belirlenir. Ardından ilk yudumda süreç dil bölgesinde başlar, zamanla burun ve ağızdaki tat koordinasyonu gittikçe gelişir. Zaman geçtikçe ikisi arasındaki farkı ayırarak daha etkili ve detaylı tadımlar gerçekleştirilir.

Kahve Tadım Terimleri Nelerdir?

Tadım uzmanlarınca kategorilere ayrılarak geliştirilen ve lezzet farklarını listeleyen tadım tablosu (The Coffee Taster’s Flavor Wheel) olarak da bilinir. Tadım notalarının belirlendiği, kahve çeşitlerinin bu notalara göre sınıflandırıldığı tadım tablosu, birçok farklı terim içermektedir. Bu terimlerin anlamı ve kullanımının bilinmesi tadım sürecinde aromanın ve lezzetin daha net bir şekilde adlandırılmasını sağlayarak tadım yapan kahve severlere yardımcı olur. Tadım ve koku olarak terimler ikiye ayrılır. Tat terimleri aşağıdaki gibi sınıflandırılır:

Aroma: Burnumuza ilk gelen koku, bize kahvenin aromasını müjdeler. Demlenme, öğütülme ve hatta kavrulma aşamasında dahi ortaya çıkan bu leziz koku, tadımda ilk karşılaşılan önemli noktalardan ilkidir.

Asidite: Genellikle mideyle alakalı olarak düşünülen asidite kavramının aslında bu anlamla herhangi bir yakınlığı bulunmamaktadır. Bu kavram kahvenizin saflığını, canlılığını belirlemede kullanılan bir terimdir. Asidite kahve tat terimi olarak aynı zamanda ağızda bırakılan ekşi bir tadı da ifade etmek için kullanılabilir. Kahvelerde asidite oranı tadım için oldukça önemli bir unsurdur.

Gövde: Kahvenin kavrulma derecesiyle alakalı olarak değişebilen gövde değeri, kahve çekirdeğinin yağ miktarıyla ilişkilidir. Gövdeyi etkileyen unsurlardan birisi de kahve çekirdeğinin tipidir. Aynı zamanda kahvenin yoğunluğuyla da alakalı olan gövde, az ve koyu kavrulmuş kahvelerde az miktarda görülmektedir.

Tadım notları: Tat terimlerinin sonuncusu olan tadım notları, kahvenin tadım tablosunda belirtilen kategorilere ayrılmasını sağlar. Tadım notlarının kategorileri oldukça fazla, tat aralıkları çok geniştir. Kahve tadım uzmanları aldıkları tatları bu notlara göre sınıflandırarak kahvenin tat dengesini belirlerler.

koku

Kahve koku terimleri nelerdir?

Tadım terimlerinin yanı sıra kahvenin kokusu da birçok farklı şekilde sınıflandırılabilen terimlere sahiptir.

Burnt: Odun dumanı, yanık kokularıyla tarif edilen derecelendirme sınıfıdır. Tadım uzmanları genelde dark roast tip kahveleri ifade etmek için kullanır.

Fruity: Kahvelerden yoğun olarak alınan meyvemsi kokuyu ve tadı ifade etmek için kullanılan bir terimdir.  

Spicy: Baharatlı kokuların tanımlanması için kullanılır. Karabiber, kekik ve benzeri baharat aromalı tatları sınıflandırır.

Tadım deneyiminizi yazımızdaki derecelere ve terimlere göre değerlendirebilir, leziz kahve keyfinizi detaylandırabilirsiniz. Leziz kahve yolculuğumuzun son durağı olan tadım aşaması da burada bitiyor, sizlere de kahvelerinizin eşsiz kokusu eşliğinde bu lezzetin tadını çıkarmak kalıyor.

Menşeilerinden getirtilen ve özel olarak kavrulan kaliteli ve nitelikli kahve çekirdeklerimizi sizlere ulaştırırken büyük bir özenle tadımlarını da gerçekleştiriyoruz. Filtre kahve çekirdeği türlerimize buradan ulaşabilir, damak tadınıza en uygun kahveyi deneyimlemek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.