Kahvenin Yolculuğu - Kahve Öğütme

Kavurma sürecinden sonra kahvenin yolculuğunda sıradaki durak olan öğütme işlemi, kahvenin lezzetini ve kalitesini belirleme konusunda oldukça etkilidir. Kahvenin boyutu, miktarı ve öğütme şekli önemli ve dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Öğütme için kullanılan birçok farklı makine olduğu gibi öğütme boyutu da önemli bir etkendir. Eğer kahve gereğinden fazla ya da az öğütülmüşse tadını ve aromasını kaybedebilir. Çekirdeği ne kadar kaliteli olursa olsun dengeli bir öğütme sürecinden geçmeyen kahveler lezzet olarak bekleneni veremezler.

Kahve Öğütmenin Yöntemleri

Kahve öğütmede homojenlik önemli bir husustur ve tadı büyük oranda etkiler. Kahvenizin içerisinde farklı boyutlarda öğütülmüş taneler bulunuyorsa ekşi ve bitter bir tat alabilirsiniz. Bu durumda kahvenin özgün aroması ve lezzeti kaybolur ve keyifsiz bir kahve deneyimi oluşur. Bunun önüne geçmek için öğütme araçlarını dikkatli bir şekilde incelemek gerekir. Temel olarak 3 farklı öğütme makinesi bulunur:

El Değirmeni Öğütme Makinesi

Kolayca bulunabilir, uzun yıllar boyunca kullanılabilir bir yapıdadır. Filtre kahve için etkili bir öğütme işlemi gerçekleştirir. El değirmeni öğütücülerinden verim almak uzun vadeli bir durumdur. Zaman ve sabır isteyen bir öğütme aracıdır. 

Türk Tipi Öğütme Makinesi

Uzun yıllardır kullanımda olan ve mutfakların önemli yapıtaşlarından biri olan Türk tipi öğütme makinesi el değirmenleri içerisinde en ince olan öğütme aracıdır. Kahveyi neredeyse pudra kıvamına getirerek Türk kahvesinin eşsiz görüntüsünü meydana getirir. Çoğu zaman üzerinde bir adet ayar somunu bulunur. Bu somun sayesinde kahvenizin öğütme derecesini belirleyebilir, kahvenizi zevkinize göre istediğiniz boyutlarda öğütebilirsiniz. 

Bıçaklı ve Diskli Öğütme Makinesi 

Bu öğütme makineleri elektrik enerjisiyle çalışır. Diğer öğütücülere nazaran çok daha teknolojik ve etkilidirler. Teknolojinin de yardımıyla kahve çekirdeklerini eşit olarak bölebilen öğütme makineleri kendi içerisinde ikiye ayrılır.

Bıçaklı Öğütme Makinesi

Mutfak robotuna benzerliğiyle öne çıkan bu makinelerde öğütme işlemi bıçaklarla yapılır. Bıçaklı öğütme makineleri kısa aralıklarla çalıştırılmalıdır. Böylelikle kahve homojen bir şekilde öğütülür.

Diskli Öğütme Makinesi

Bir çift disk yardımıyla öğütme işlemini gerçekleştiren diskli öğütme makineleri kahve çekirdeklerini eşit oranda öğütmeye en yakın ve kullanımı en kolay öğütme aracıdır.

Kahve Öğütmede Boyutlar Ne İfade Etmektedir?

Öğütülme sürecinden sonra kahvelerin boyutları ve pişirilme şekilleri, lezzet ve aromalarını kaybetmemeleri için oldukça önemlidir. Bu noktada ince, orta ve kalın şekilde öğütülmüş olarak sınıflandırılan kahve boyutları karşımıza çıkar. Her öğütme boyutu kendi içerisinde ikiye ayrılır.

İnce Boyutlarda Öğütülmüş Kahve

Türk kahvesi, Espresso gibi kahve çeşitleri ve Syphon kahve demleme yöntemi için ince öğütme oldukça önemli ve gereklidir. Sadece Türk kahvesine özel olan ekstra ince öğütme, pudramsı kıvamı başarıyla yakalar. Öte yandan ince öğütülmüş kahve ise genellikle Espresso makineleri ve Moka Pot için oluşturulmuş bir öğütme biçimidir. Boyut olarak Türk kahvesinden çok daha büyük parçalara sahiptir.

Orta Boyutlarda Öğütülmüş Kahve

Orta öğütülmüş kahve filtreden geçemediği için fincana temas etmez. Kâğıt filtre kullanılabilen orta öğütme yöntemi, genellikle damlama metoduyla hazırlanan kahvelerde kullanılır. Öte yandan orta boyutun bir üst derecesi olan orta kalınlık, sadece Chemex kahvesi için işleme alınır.

Kalın Boyutlarda Öğütülmüş Kahve

French Press’le uyum içerisinde rahatlıkla kullanılabilen kahve boyutudur. Ekstra kalın şekilde öğütülmüş kahve ise uzun süre boyunca demlenmelidir. Bu tip kahvelerin 10 saatten fazla demlenmesi gerektiği bilinir. Cold Brew adı verilen bu tarz kalın öğütülmüş kahveler oldukça popülerdir.

Kahvenin yolculuğunda yavaş yavaş sona gelirken, geriye sevilen ve belki de yolculuğun en keyifli son durağı kalıyor, yani tadım süreci.

Damak tadınıza en uygun kahveyi, demlemeyi tercih edeceğiniz yöntemi öğrenerek öğütüyor ve sizlere ulaştırıyoruz. Özenle kavrulmuş ve sizlere özel olarak öğütülmüş ya da çekirdek olarak gönderilecek olan filtre kahve çeşitlerimizi inceleyebilir ve kendinize en uygun kahveyi seçebilirsin. Dilerseniz kahvenizi çekirdek olarak alıp, Theferruat metal el değirmeniyle kendiniz de öğütebilirsiniz.