Kahvenin Yolculuğu - Kahve Kavurma

Hasat işleminden sonra hazırlanan kahve çekirdekleri, fincanda biten lezzet yolculuğuna kavurma işlemiyle devam eder. Kahveye gerçek rengini ve aromasını veren oldukça önemli bir süreçtir. Kavurma sırasındaki aşamalar ve sıcaklığın derecesi kahveye kendine özgü tadını verir. Leziz kahvelerin aromalı kokusunun ortaya çıkması için iki farklı kavurma yöntemi vardır.

Tamburlu Kavurma

Tamburlu makinelerle gerçekleştirilen kavurma işlemidir. Öncelikle tambur ısıtılır. Kahveler, ısınan tamburda yavaş yavaş kavrulur. Bu yöntemde kahve çekirdekleri sürekli olarak karıştırılmalıdır aksi taktirde çekirdeklerde yanmalar oluşabilir. Tamburlu makine yardımıyla yapılan bu işlem 20 dakika kadar sürmektedir. Devamlı karıştırılmasının yanı sıra çekirdeklerin eşit seviyelerde ısınması da kahvenin kokusu ve lezzeti için oldukça önemlidir. Büyük ölçeklerde hazırlanan kahve çekirdekleri genellikle bu yöntemle kavrulur. Karıştırma süreci dikkatli bir şekilde takip edilmelidir.

Hava Yardımıyla Yapılan Kavurma

Bu yöntemdeyse ısınan havanın etkisiyle kahve karıştırılır. Bu yöntem homojen bir ısıtma sağladığı için sonuçları daha etkilidir. Isıyı hava aracılığıyla alan kahve çekirdekleri karışarak kavrulur. Bu işlem ortalama olarak 6-9 dakika sürer.  

Kavurma Sıcaklık Değerleri Nasıl Olmalıdır?

Kavurma işleminde kullanılan yöntem kadar kavurma sıcaklığı da oldukça önemlidir. Kahvelerin aromalarını ve lezzetlerini ortaya çıkaran kavurma işlemi, sıcaklık dereceleriyle kahvenin zengin tat dengesi arasında önemli bir bağ kurar. 3 çeşit kavurma sıcaklık eşiği bulunmaktadır.

Açık Kavurma Sıcaklığı

180-205 derece arasında değişen kavurma sıcaklığını belirtir.  Kahve çekirdeğinin su kaybettiği sırada çıkardığı çıtırtıdan hemen önce durdurularak işlem sonlandırılır. Kahve çekirdeği kavrulmaya devam ettikçe ortaya çıkan tat ve aroma gittikçe yoğun bir hal alır ve bitter tatlar hissedilir. Açık kavurma sıcaklığı arasında hazırlanan kahve çekirdekleri meyvemsi aromalar içeriyorsa 180 – 205 derece sıcaklık, zengin lezzetlerinin ortaya çıkması için oldukça yeterlidir.

Orta Kavurma Sıcaklığı

210 ila 220 derece arasında kavrulan kahve çekirdeklerinin sıcaklık eşiğini belirtir. Sıklıkla tercih edilen bir kavurma sıcaklık aralığıdır. Orta kavurma derecelerinde kahve çekirdeklerinin asidite, aroma ve tat değerleri dengeli bir şekilde yayılır. Bu işlem açık kavurma sıcaklığının aksine, ilk çıtırtı duyulduktan sonra, ikinci çıtırdamadan hemen önce sonlandırılır.

Koyu Kavurma Sıcaklığı

240 – 250 derece arasını belirtmek için kullanılan koyu kavurma sıcaklığı, aynı zamanda dark roast olarak da bilinir. Koyu renge ve bitter bir lezzete sahip olan kahve çekirdekleri, bununla birlikte kahve yağlarının tadını almak isteyen kahve severler için oldukça başarılı bir yöntemdir. Bu yöntem genellikle Espressolarda uygulanır. Yüksek sıcaklık değerlerinin sonucu olarak kahve çekirdeğinin yağının ortaya çıkmasıyla işlem sonlandırılır.

Kavurma Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Kahve çekirdeklerinin çıktıkları bu lezzetli yolculukta yaşadıkları önemli değişim noktalarından biri olan kavurma işlemi, dikkat edilmesi gereken hassas bir işlemdir. Kavurma sürecinde kahve çekirdeklerinin renk değişimi izlenmelidir. Yeşil renkli çekirdekler bir süre sonra maruz kaldıkları ısı yüzünden sarı renge bürünür. Ardından sıcaklığın artması ve kavrulma süresine bağlı olarak, kahve çekirdekleri açık kahverengi tonlarından, kahverengine ve siyaha doğru yönelen bir renk şemasını izler. Kavrulma işlemi sırasında yağ yüzeye çıkar, böylelikle doygun yağ tadı elde edilebilir hale gelir. Yoğunluk ve hacimsel değişimin yanı sıra nem de oldukça önemli, dikkatle takip edilmesi gereken önemli bir unsurdur.

Hasattan sonra işleme alınan kahve meyvesi, hazırlanarak kavrulma aşamasına gelir. Kavrulan kahve çekirdekleri, büyüleyici kokularıyla fincanda sonlanan yolculuklarına devam ederken sıradaki durak önemli ve kahvenin lezzetine direkt olarak etki eden öğütme işlemidir.

Siparişlerinizden hemen sonra sizler için özel olarak kavrulan ve demleme yönteminize uygun olarak öğüttüğümüz ya da istediğinize özel olarak kavrulmuş çekirdek olarak sizlere ulaştırdığımız kahve çekirdeği türlerimizi inceleyebilirsiniz.