BİR KAHVE KAÇ KALORİ?

Milyonlarca insanın gözdesi olan kahvenin kalori olarak karşılığı nedir, bu karşılık bizlere yarar mı yoksa zarar mı sağlar?

Geçmişten günümüze bakıldığında sağlıklı ve düzenli yaşama karşı olan sempatinin gittikçe arttığını görüyoruz. Bu sağlıklı yaşam isteği hemen hemen her bireyde zamanla oluşan ve düzenli bir efor gerektiren önemli bir süreçtir. Gıdaların içerisinde bulunan birçok bileşenin net olarak bilinmesi, kalori miktarları ve benzeri noktaların sık bir şekilde takip edilmesi gerekir. Özellikle yediğine içtiğine dikkat etme konusunda kalori kavramı kişilerin karşısına sıklıkla çıkan bir değerdir. Bu değer günlük belirli bir orana kadar alınmalı ve alındıktan sonra da belli aralıklarla yapılan spor sonucunda yakılarak vücuda enerji olarak geri kazandırılmalıdır. Bu tip bir bileşenin her şeyden önce işlevini bilmek gerekir. 

Kalori alımına neden dikkat edilmelidir?

Peki nedir bu sürekli karşılaşılan kalori terimi? Genel bir tanım yapacak olursak eğer, kalori temel olarak bir enerji birimidir. Peki bu enerji birimi bizim ne işimize yarar? Bir yiyeceğin ya da içeceğin besin değerinin enerji olarak karşılığıdır. Besinlerin değerlerine göre yükselen veya azalan kalori değeri, o yiyeceğin besin içeriği ile ilgili fikir edinmemizi sağlar. Kalorinin günlük belirli bir dozda alınması gerektiğini söylemiştik. Yiyeceklerden alabildiğimiz kalori değerleri ortalama olarak günlük 2000 kalori civarında olmalıdır. İnsan vücudu ortalama olarak bu seviyede bir kalori alımına ihtiyaç duyar. Kişiden kişiye olası hastalık veya rahatsızlıklardan dolayı da günlük alınması gereken kalori seviyesi değişkenlik gösterebilir.

Kaloriyi bu kadar önemli ve dikkate değer kılan özelliklerden birisi de ne kadar kilo alıp verebileceğinizi az çok kestirebildiğiniz bir birimdir. Örnek vermek gerekirse zayıflamak isteyen bir bireyin 1 kilo vermek için ortalama olarak 7-8 bin kalori yakması gerekir. 1 gramlık kilo kaybı için 7 kalori vücutta yakılarak enerjiye dönüştürülmelidir.

Kahve ve kalori ikilisinin uyumu

Kahve günümüzün belki de en çok tercih edilen içecek türlerinin başında geliyor. Soğuk ya da sıcak tüketim farketmeksizin milyonlarca kişinin gündelik olarak düzenli bir şekilde tükettiği kahve çeşitlerinin kaloriyle karmaşık bir ilişkisi var. Temel olarak baktığımız zaman aslında sade kahve ya da katkısız kahve kalori olarak oldukça düşüktür. Birçok diyette sade kahvenin tüketilmesi de önerilmektedir. Fakat kahvenin lezzetine lezzet katan birçok farklı etken, dinamik bulunmaktadır. Krema, şeker, rengarenk şuruplar, kahve yanında tüketilen tatlılar gibi sonu gelmeyen bir liste kahvenin kaloriyle olan uyumunu olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Krema ve şekerin içerisine girdiği kahve çeşitlerinde tahmin edileceği gibi kalori miktarı da ciddi ölçüde artmaktadır. Birçok farklı kahve türü olması kalori dengesinin de değişmesini sağlar. Böylelikle farklı kombinasyonlar deneyerek kahvenin kalorisini en alt düzeyde tutmak mümkün olabilir.

Tatlı eklenirse, kalori artar

Şeker ve krema demişken, ortalama bir filtre kahve yaklaşık olarak 3 kalori içermektedir. Öte yandan sadece 1 çay kaşığını dolduracak kadar şeker -ki bu değer aşağı yukarı 4 grama tekabül eder- tamı tamına 16 kaloridir. Yani kahvenin neredeyse 6 katı kadar bir kalori kahveye eklenmiş olur. Diyelim ki biraz daha süslemeli ve renkli bir sunumu tercih ettiniz. Bu durumda sahneye krema ya da krem şanti çıkıyor. Çok değil, 2 yemek kaşığı kadar krem şantiyi kahvenize eklediğiniz zaman ortalama 101 kaloriyi de beraberinde kahvenize katmış oluyorsunuz.

Sonuç olarak bu tip ürünler tatlı; “Peki yağlı, yağsız süt eklersek kaloride ne gibi bir değişim olur?” derseniz eğer, yağsız süt 2 yemek kaşığı seviyesinde eklenirse eğer şeker ve kremaya nazaran çok daha az miktarda kaloriye sahip olduğu için diyet anlamında çok daha tercih edilebilir bir tatlandırıcı olarak öne çıkar. 10 kalori kadar bir etki ederek kahvenin kalorisini çok arttırmamış olurken sizlere sütlü kahvenin tadını çıkarmak kalır. 

Şekersiz şuruplar, kahvenin kurtarıcıları

Şekerin kahve üzerindeki etkilerinden bahsettik, peki ya şeker içermeyen şuruplar? Yeterince iyiler mi? Bu konuyu da ufak bir örnekle açıklamak aradaki farkı görmemize yardımcı olacaktır. Şekerli şurupların 40 gram kadarı yaklaşık olarak 90 kalori içermektedir. Öte yandan şekersiz aromalı şuruplarda ise bu durum çok daha farklıdır. Şöyle ki 40 gram kadar şekersiz şurup, şekerli çeşidin aksine sadece 4 kalori içermektedir. Arada oldukça büyük bir fark olduğu görülmekte. Kahvenin kalorisinin temel değişkenleri içerisine eklediğiniz malzemelerle belirlenir.

Kahve çeşitlerinin kalori miktarlarına geçmeden önce, kalorinin yakımı ile ilgili de önemli birkaç noktaya değinmek gerekir. Miktarlarını ve şekerli–şekersiz kalori farkından bahsettik. Peki bu kaloriler nasıl ve ne kadara süre içerisinde yakılır? Aslında yaptığımız her hareket enerji gerektirdiğinden dolayı sürekli bir kalori yakma eğilimindeyiz fakat tam bir sayıya dökmek gerekirse eğer, 1 adım ortalama olarak 0,05 kalori yakar. 20 adım ise tam 1 kalori yakmak demektir. Bu oranla gidersek eğer 10.000 adım sonrasında tam tamına 500 kalori yakmış oluruz. Bu şekilde aldığımız kalorileri hesaplayarak ne kadar yakmamız gerektiğine karar verebilir, diyet ya da benzeri beslenme öğünlerini bu denkleme göre egzersiz ve spor eşliğinde uygulayabiliriz. 

Kahve çeşitleri ve kalori değerleri

Kahvenin keşfinden bu yana birçok farklı demleme yöntemi keşfedilmiş, bu yöntemlerin kendine has araç gereçleri, kahve demleme ekipmanları zaman içerisinde ortaya çıkmıştır. Geçmişte fırınlama ya da kurutma gibi yöntemlerle pişirilen kahve çekirdekleri günümüzde onlarca farklı işlemden geçirilerek istenilen lezzet kıvamına ulaşıyor. Her kahve çeşitinin birbirinden farklı yapısı ve demleme tekniği sayesinde alınan tat ve aroma da oldukça çeşitli ve bu sayede farklı damak tadına sahip kitlelere de hitap etmeyi sağlıyor.

Filtre kahvenin kalori değerleri nelerdir?

Günümüzün kahve dünyasında en çok tercih edilen ve büyük kitlelerce sevilerek tüketilen filtre kahve, diğer kahve çeşitleri arasında özel bir yere sahiptir. Yapılışı oldukça kolaydır. Az derecede çekilmiş iri parçalı kahve çekirdekleriyle hazırlanan filtre kahve, kaynar su yardımıyla bir filtreden geçirilerek hazırlanır. Bu tip kahvenin en güzel özelliklerinden biri de sade bir yapıya sahip olmasıdır. Bunun yanı sıra hazırlanış aşaması da oldukça keyifli ve hızlıdır. Pratik yapımından dolayı da sıklıkla tercih edilir.

Genellikle sade tüketilmesi diyet yapan kişilerce tercih edilir. Sade filtre kahvenin herhangi bir ekleme olmadan demlenen saf hali, kalori miktarı olarak oldukça düşük ve sağlıklıdır. Filtre kahve aynı zamanda yağ içermeyen bir yapıya sahiptir. Bu içeceğin kalori miktarları kahve fincanının ya da kupasının boyutuna göre de değişiklik gösterir. Ortalama olarak en ufak fincanda 3 kalori, büyük ortalama bir kahve kupasında ise yaklaşık olarak 5 kalori değerine sahiptir. Kalori değerlerinin düşük olması ve kahvenin yağ içermemesi sayesinde sağlıklı ve keyifli bir şekilde tüketilebilir.

Espresso kahvenin kalori değerleri nelerdir?

Oldukça sert ve etkili bir kahve türü olan espresso, İtalyan halkının çok sevdiği bir kahve çeşitidir. Genellikle yoğun ve sert bir içim şeklinde hazırlanan espresso, yoğun bir şekilde özel ateş seviyelerinde kavrulmuş kahveden elde edilen yoğun ve güçlü bir lezzettir. Dünyada birçok farklı kesim tarafından da sıklıkla tüketilen espresso genellikle sıkışık ve düzensiz çalışma saatlerine uyum sağlamaya çalışan kişiler için birebirdir. Yoğun ve sert içimi ve içerisindeki yüksek miktardaki kafein, konsantre olmayı ve odaklanmayı arttırarak kişinin dikkatini toplamasına yardımcı olur.

Espresso tek ve duble olarak servis edilmektedir. Tek espresso 5-6, duble espresso ise 11-12 kalori aralığındadır. Oldukça keyifli bir kahve olan espresso, yoğun dönemlerde tercih edilebilen hoş bir lezzettir. 

Americano, espressonun alternatif kahve lezzeti kaç kaloridir?

Espressonun ağır ve yoğun tadını sert bulan ve tercih etmeyenler için geliştirilmiş olan Americano, espressoya nazaran çok daha yumuşak içimiyle öne çıkar. Kalori miktarı oldukça düşük olan Americano, aslında espressonun sıcak su eklenerek servis edilmişi hali olarak hazırlanır. Eklenen sıcak su espressonun yoğun tadını iyice yayarak hafifletiyor, bu sayede içimi çok daha yumuşak ve hafif bir kahve ortaya çıkıyor. Americano en düşük miktarda ortalama 6 kaloriyken, büyük kahve kupalarında ortalama olarak 24 kaloriye kadar çıkabiliyor. Kahve tüketiminde kalorinin belirlenmesinde tüketilen kahvenin miktarı da önemli bir rol oynuyor.

Tatlı içimlerin vazgeçilmez kahvesi latte kaç kaloridir?

Tatlı içimiyle öne çıkan ve birçok kesimin severek tükettiği latte, yumuşak ve köpüklü içimiyle kahve çeşitlerinin arasında parlayan bir yıldız gibidir. Espresso kahvesinin süt ve süt köpüğüyle buluştuğu bu lezzet, birçok farklı şekilde hazırlanabilir. Kahvenin ısıtılmış sıcak sütle olan buluşmasının ardından süt köpüğüyle yapılan şekillerle sayısız sunum seçeneği sunan latte, maalesef kalori bakımından oldukça yüksek seviyelerde.

Daha önce de belirttiğimiz gibi içine koyulan ekstra malzemeler, kahvenin kalorisinin artmasının başlıca sebebidir. Lattede de bu durum söz konusu. Kullanılan sütün yağlı olup olmaması dahi kaloriyi etkileyen önemli bir seçim haline geliyor. Bardak boyutları burada yine oldukça önemli olmakla birlikte minimum 65 kalori, maksimum noktada ise bizleri 223 kalori seviyesi beklemektedir. Bu noktada latteye konulabilecek malzemeler kalorinin boyutlarını daha da yükseltebilir. 

Geleneksel lezzetimiz Türk kahvesinin muhteşem aroması kaç kaloridir?

Kültürümüzün dünyaya sunduğu en önemli değerlerden biri olan Türk kahvesi, ülkemizden çıkan sembolik lezzetlerin en meşhurudur. Birçok farklı coğrafyada sevilerek tüketilen Türk kahvesi, damak ve tat farklılıklarına göre birçok şekilde yorumlanır. Kimi noktalarda kahve çekirdekleri daha yoğun ve baharatlı tonlarda kavrulurken kimi noktalarda ise daha hafif ve geleneksel kavrularak sunumu yapılır. Oldukça lezzetli olmasının yanı sıra kahvenin toz halinin pudra şekeri kıvamında olması da ayrı bir tat katmaktadır.

Keyifli sohbetlerin vazgeçilmezi olan Türk kahvesi kalori anlamında da oldukça hafif bir kahvedir. Kullanılan şeker miktarına göre kalori seviyesi değişkenlik gösterebilir. Fakat ortalama rakamlar genellikle sade Türk kahvesinin 7-8 kalori, orta şekerli Türk kahvesinin 15-17 kalori ve son olarak şekerli Türk kahvesinin ise 40-42 kalori seviyelerinde olduğunu göstermektedir.

Espresso lezzetinin farklı bir yorumu olan Espresso Macchiato’nun kalori değerleri nelerdir?

Kahve kültüründe yeri oldukça değerli olan espresso kahvenin yoğun ve sert aromasının etkilerinden bahsetmiştik. Espresso lezzetinin sütle buluştuğu bu kahve çeşidinde genellikle karamel gibi ek ürünler de kullanılarak farklı ve keyifli bir lezzet yakalanır. Kalori bazında bakıldığında eklenen ürünlerle birlikte kalori miktarı oldukça artmaktadır. Orta boy bir karamel şuruplu macchiato yaklaşık olarak 270 kalori seviyelerindedir. Tabii bu miktar sütün türüne göre de değişmektedir. Yağlı ya da yağsız süt kullanımının yanında soya sütü de kalorinin değişmesinde önemli rol oynar. Yağsız orta boy bir karamel macchiato ise 190 kalori seviyesindedir. Yağlı ve yağsız süt tercihi kalori miktarında yaklaşık 80 birimlik bir oynama sağlar.

Soya sütü ise bu denklemde ortalama bir seviyede kaloriye sahiptir. Orta boy bir karamel şuruplu macchiato tercih ettiğimizi düşünürsek soya sütüyle birlikte kalori miktarı 205 seviyesinde olduğunu görebiliriz. Yani yağlı ve yağsız sütün kalori dengesinin ortasında bir noktada yer almaktadır. Yağlı süt yerine soya sütü tercih edilebilir bir seçenek olarak karşımıza çıkar.

 

Tatlı bir lezzet rüzgarı olan mocha kahvenin kalori değerleri nedir?

Kahveye mesafeli duran insanların genellikle çekindikleri ve sevmedikleri nokta kahvenin sert ve acı bir tadının olduğunu düşünmeleridir. Fakat durum aslında bundan çok daha farklıdır. Şeker ve tatlılık oranı yükseldikçe kahveye mesafeli olan insanlar dahi en azından deneme cesaretini göstererek kahve çeşitlerinin sayısız aroması arasında kendilerini bulurlar. Mocha ise latte gibi tatlı ve şekerli bir kahvedir. Hemen her kesim tarafından sevilerek tüketilen mocha, son derece tatlı bir içime sahiptir. Damakta bıraktığı yumuşak tat ve rahatlatıcı aromasıyla mocha, kalorisi oldukça yüksek kahve çeşitleri arasında yerini alır. Aslında temelde kullanılan kahvenin kalori değerleri oldukça düşük olmasına rağmen mochaya farklılığını katan çikolata şurubu ve krema ikilisi kalori değerlerini oldukça yükselten 2 farklı malzemedir. Bu malzemelerin etkisiyle birlikte oldukça doygun rakamlarda kalori değerlerine sahip mochalar tüketebilmek mümkündür.

Örnek vermek gerekirse eğer, orta boy seviyesindeki bir mocha, tam yağlı sütle beraber toplamda 350 kalori seviyelerindedir. Bu miktar oldukça yüksek ve dikkat edilmesi gereken bir değerdir. Aynı mocha yağsız süt ile birlikte tüketildiğinde kalori seviyesinde bir nebze de olsa düşüş gerçekleşerek 275 kalori seviyelerine iner. Bu noktada yağlı ve yağsız süt arasındaki kalori dengesi yine gözle görülür bir fark yaratmaktadır. Soya sütü ile yapılan mocha ise 290 kalori seviyesinde bir değerde gözlemlenmektedir. Genel olarak bakıldığında kalori bazında oldukça yüksek değerler görebilen mocha tüketilirken günlük alınması gereken kalori miktarı göz önünde bulundurulmalıdır.

Günlük alınması gereken kalori miktarı ile alınan kalori miktarının birbirine yakın olması oldukça önemlidir. Aksi taktirde vücutta yağlanma ve istenmeyen kilo artışı gibi olumsuz durumlar yaşanabilir. 

Kahve – Kilo – Kalori Üçgeni

Birbirinden lezzetli kahve çeşitlerinin kalori değerlerinden ve kahvedeki kalorinin nasıl artıp azalabileceğinden bahsettik. Bu noktada sağlığına dikkat eden her bireyin düzenli olarak yapması gereken egzersiz ve beslenme düzeni dışında tüketebileceği kalorisi düşük kahveler de bulunmaktadır. Kilo alımının belki de en büyük sebebi vücuda gerektiğinden fazla kalori yüklemesi yapılmasıdır. Bu gibi sorunlar önüne geçmek için yediklerimiz konusunda seçici olmak önemli bir gerekliliktir.

Diyet düzenlerinde ya da kilo verme sürecinde, filtre kahve gibi yalın ve ek gıdalardan uzak kahve tiplerini tüketmek oldukça sağlıklı ve verimli bir şekilde kilo verimine yardımcı olur. Kahve aynı zamanda metabolizmayı da hızlandırdığı için yağ yakım  sürecinde oldukça etkili bir besin olarak karşımıza çıkar. Aynı zamanda vücutta bulunan adrenalin hormonunun salgı miktarını arttırarak fiziksel anlamda bir dayanıklılık, direnç oluşturur. Böylelikle yoğun çalışma ya da spor süreçlerinde sizlere maksimum verimlilik sunar.

Kahvenin dozunda tüketilmesi de oldukça önemli bir başka konudur. Günlük tavsiye edilen kahve tüketim miktarına bağlı kalınması sağlıklı bir yaşam için oldukça önemlidir.