hasat

Kahvenin Yolculuğu - Kahve Hasadı

Kahvenin fincanda biten lezzetli yolculuğu toprakta başlar. Herhangi bir işleme tabi tutulmamış olan yeşil kahve çekirdeği toprağa ekilir. Düzenli bir bakım sürecinin ardından kahve ağacı büyüyerek gelişir. Bu dönemde çok sık sulanması gereken kahve ağacı, ortalama olarak 3-4 yıllık bir gelişim safhasından sonra meyve vermeye başlar. Bu süreç oldukça zahmetlidir ve sabır ister. Bunun yanı sıra ekim alanlarındaki ısı miktarı, güneş ve iklim de önemli faktörlerdendir. Değişen rakım seviyelerinde yetişebilen birbirinden farklı kahve ağaçları vardır. Çevre şartları, sulama ve bakım aşamalarından sonra kahve ağacı meyve vermeye başlar. Olgunlaşmasının zirvesindeyken toplanması önemli olan kahve meyveleri, parlak kırmızı renkleriyle hasat edilmeye hazır olmuş olur.

Hasat işleminde kullanılan yöntemler nelerdir?

Olgunlaşan meyvelerin hasat şekli oldukça önemlidir. Birçok uzman hasat şeklinin kahvenin kalitesinin belirlenmesinde önemli rol oynadığını söyler. Olgunlaşmış kahve meyvelerini hasat etmenin 3 farklı yolu bulunmaktadır. Bu yollar şu şekildedir:

Makineyle yapılan hasat

Kahve meyvesi ticaret için oldukça önemli ve değerli bir kaynaktır. Genellikle düz arazilerde sıklıkla bu teknikten faydalanır. Kahve ağacı makine yardımıyla sallanır ve makine meyveleri haznesinde toplar. Bu yüzden seriler şeklinde dikilir ve çok büyük arazilere yayılır. Çok sayıda kahve ağacı olması makineli hasat sistemini zorunlu kılmıştır. Zamandan tasarruf sağlamanın yanı sıra etkili ve ticari bir yöntem olan makine hasadı, olgunlaşmış meyvelerin yanında olgunlaşmamış ya da yaralı olarak tabir edilen diğer kahve meyvelerini de toplar. Yani çürük ya da olgunlaşmamış meyveler de bu şekilde hasat için toplanmış olur. Bu yöntem kahvenin kalitesini etkiler.

Şerit yöntemiyle yapılan hasat

Makineyle yapılan hasat işleminin insan gücüne dönüştürülmüş halidir. Kahve meyvelerini toplayan işçiler ağacın dallarını çekerek meyveleri sepetlere düşürürler. Düz araziler dışında engebeli ve farklı coğrafi özelliklere sahip arazilerde de rahatlıkla uygulanabilen bir yöntemdir. Hasat süresi makine yardımıyla yapılan hasattaki gibi hızlıdır fakat bu yöntemle toplanan kahve meyveleri süreç hızlı bir şekilde ilerlediği için daha düşük kalitededir.

Seçici toplama yöntemiyle yapılan hasat

Ürünün kaliteli olması açısından elle toplama yöntemi önemlidir. Çoğu ülke elle toplama yöntemiyle hasat eder. Sadece tamamen olgunlaşmış meyveler toplanır. İnsan gücüne dayalı bir işlem olduğu için zahmetli bir hasat yöntemidir fakat kahve çekirdekleri çok daha kalitelidir.

hasat

 Kahvenin İşlenme Süreci 

 Hasat sonrasında hemen işlenmesi gereken kahve meyveleri, 3 farklı yöntemle işlenir:

Kuru metot: Eski ama etkili bir işleme yöntemi olan kuru metot, genellikle su kaynağı bakımından sıkıntı çekilen bölgelerde uygulanır. Çıplak bir araziye dökülen kahve meyveleri, güneşin yardımıyla kurutulur. Bu işlem birkaç hafta sürebilir.

Yaş metot: Makine yardımıyla yumuşak kabuğu alınan kahve meyvesi yıkanır ve ağırlık, büyüklük gibi değerlerine göre sınıflandırılır. Ardından fermente işlemi için tanklara alınarak 12-48 saat bekletilir. Kurutulan kahve çekirdeklerinin zar bölümü alınır. Hasarlı çekirdekler ayrılır ve geriye sadece en iyi kahve çekirdekleri kalır.

Bal metodu: Costa Rica’da kullanılan bu metot ismini kahve çekirdeğinin üzerindeki bala benzer yapışkandan alır. Bu yöntem sayesinde tatlı ve meyvemsi bir aroma ortaya çıkmaktadır. Kuru ve yaş metodun bir karışımı olan bu yöntemde öncelikle kahve meyvesini kaplayan kabuk soyulur, ballı bölüm üzerlerinde bırakılarak kurutulur. Bu noktadan sonra çekirdeklerin bir kısmı yıkanarak hazır hale getirilebilir ya da iyice kurutulmaya devam edilebilir. Kahvenin kalite standartlarını oldukça yükselten bu yöntem oldukça zahmetli ve zaman isteyen bir metot olarak karşımıza çıkar.

 

Böylelikle kahvenin fincanda biten yolcuğunun ilk adımı da sona erer.

Özenle toplanmış ve özel olarak sizler için kavrulan filtre kahve çekirdek türlerimizi buradan inceleyebilirsiniz.