Nitelikli Kahve Çekirdeği Çeşitleri Nelerdir?

Gün içerisinde sıkça tükettiğimiz içeceklerden birisi kahve… Bazen sabah gözümüzü açtığımızda ayılmak için, bazen ofiste iş aralarında konsantrasyon sağlamak için bazen de evde dostlarla iki lafın belini kırarken içiyoruz kahveyi. Sebebi ne olursa olsun kahvenin aroması, kokusu bir şekilde cezbediyor bizi.

Beyaz ve kokulu çiçekleri olan, kiraza benzeyen kırmızı meyvesinin içinde iki çekirdeğe sahip, dikildikten takriben 3 yıl sonra meyve vermeye başlayan ve 30-40 yıl boyunca meyve verebilen bir ağaç türüdür kahve.  Kahve bitkisinin ana vatanının Etiyopya olduğu düşünülmektedir. İçecek olarak kullanımı ise ilk olarak Güney Arabistan’da karşımıza çıkar. 17. yüzyılda Venedikli tacirler sayesinde Avrupa’ya götürülmüş, kısa sürede tüm kıtaya yayılmıştır. Avrupalı Devletlerin yaptığı kolonicilik faaliyetleri ile de Amerika, Asya ve Afrika kıtalarına yayılmıştır.

Güney ve Orta Amerika, Afrika başta olmak üzere Karayipler ve Asya’da 80 farklı ülkede geniş bir coğrafyada yetiştiriliyor olsa da aslında tüm kahve türleri Arabica, Robusta, Liberica isimli üç ana kahve çekirdeğinden üretiliyor.

Şimdi gelin bu üç kahve çekirdeğine yakından bakalım ve hangisi damak tadımıza daha uygun seçmeye çalışalım.

 

ARABICA KAHVE NEDİR?

Dünyada en fazla tüketilen kahve çekirdeği olan Arabica, en çok Orta Doğu, Afrika, Uzakdoğu ve Latin Amerika’da seksenden fazla ülkede üretilmektedir. Kahve dükkanlarında satılan kahve türlerinin %75’i Arabica kahve çekirdeğinden yapılmaktadır. Sıklıkla tükettiğimiz filtre kahve ve Türk kahvesinin çekirdeği de Arabica’dır. Çok farklı coğrafyalarda yetiştirilen Arabica’nın tadı da yetiştiği toprakların iklim ve üretim koşullarına göre farklı özellikleri barındırabilmekte. Bu sebeple farklı ülkelerde yetişen Arabica kahve çekirdekleri farklı aromalara sahiptir.

Arabica cinsi kahve çekirdeği oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Çok hassas olduğu için yetiştirildiği topraklarda yer alan başka meyve ve baharatların aromalarından da kolaylıkla etkilenir. Böylece her kahve farklı kokulara ve aromalara sahip olur. Eğer lezzetine alıştığınız bir Arabica kahve markası varsa her zaman aynısını tercih etmeniz sizin için iyi olacaktır.

Hassas olması dolayısıyla yoğun bakım ve özene ihtiyaç duyan Arabica çekirdeklerinin fiyatı da bu sebeple diğerlerine göre biraz daha yüksektir.

 

ROBUSTA KAHVE NEDİR?

Robusta, üretim ve tüketim noktasında ikinci sırada gelir. Robusta kahve çekirdekleri Batı ve Orta Afrika’da, Güneydoğu Asya’da ve Brezilya’da yetişmektedir ve üretim alanı yaygın olduğu için ulaşılması da kolaydır.

Oldukça dayanıklı çekirdeklere sahip olan Robusta, özellikle espresso ve hazır kahvelerin hazırlanmasında tercih edilir.

Yoğun aroması sayesinde sütlü veya buzlu tercih ettiğiniz kahve çeşitlerinde Robusta kahve, tadından ve lezzetinden hiçbir şey kaybetmeyecektir. Arabica kahvelerin aksine Robusta kahveler soğuk tüketim için oldukça uygundur ve size güzel bir kahve deneyimi sağlayacaktır.

 

LIBERICA KAHVE NEDİR?

19.yüzyıl sonlarında Arabica kahve çekirdeklerinde kıtlık oluşunca ortaya çıkmış olan Liberica kahve çekirdeklerinin ana vatanı Filipinlerdir. İri ve yeşil renkli tanecikleri olan Liberica özellikle Endonezya ve Malezya’da çok sevilmektedir. Üretimi düşük olan Liberica kahvesi yetiştirildiği coğrafyada ucuz olmasına karşın dışarıya ihraç edildiğinde fiyatı yükselmektedir. Kafein miktarı az olan Liberica, sabahları ayılmak veya odaklanmayı sağlamak için çok uygun değildir. Üretimi de az olan Liberica çekirdekleri kaliteli kahve grubunda yer almaz. Değişik lezzetleri deneyimlemeyi seviyorsanız Güneydoğu Asya’ya yapacağınız seyahatlerde tadına bakabilirsiniz.